Фрахтування суден: що це таке і навіщо воно потрібне

Фрахтування суден. Види контрактів на фрахтування. Відмінності договорів на фрахтування та перевезення

Фрахтування суден. Види контрактів на фрахтування. Відмінності договорів на фрахтування та перевезення

фрахтування - послуга передбачає пошук та оренду судна необхідного тоннажу або частини його місткості під майбутню транспортування в порт призначення. У морських вантажоперевезеннях оформлення договору на дану послугу надають фрахтовочние брокери. Це підрядники, яких наймають замовником в портах, де проводиться відправка. Договір фрахтування або чартеру укладається між власником судна (фрахтувальником) і особою, що оплачує перевезення (фрахтувальником).

Які види контрактів на фрахтування існують

  1. Рейсовий чартер. По суті це морська вантажоперевезення з відмінностями, позначеними нижче. Рейсовий чартер може полягати на 1 рейс або на серію послідовних, на круговій рейс або фрахтування за контрактом. Останнє передбачає перевезення певного обсягу вантажів за обраним напрямом в рамках означеного періоду часу.

  2. Тайм-чартер. Тип договору, при якому фрахтувальник передає фрахтувальнику судно в оренду, а екіпаж оренду на обумовлений термін. Для фрахтувальника це означає більший обсяг відповідальності. Разом з судновласником він розділяє витрати на страхування, амортизаційні відрахування, експлуатаційні витрати і утримання екіпажу. Договори тайм-чартерів роблять висновок, коли потрібно в повному обсязі використовувати місткість корабля.

  3. Бербоут-чартер або лізинг судна. Схожий на тайм-чартер, але полягає на тривалий термін (до 10-15 років). Обсяг обов'язків фрахтувальника ще більше і включає:

  • Комплектування суднового екіпажу;

  • Повне покриття експлуатаційних витрат і утримання екіпажу;

  • Витрати на ремонт і підтримання судна в морехідному стані;

  • Відповідальність за шкоду, обумовлений комерційною діяльністю.

    vidy kontraktov na frahtovanie

Відмінності договорів на фрахтування та перевезення
Фрахтування від звичайних договорів з вантажоперевезення відрізняється вибором конкретного транспортного засобу або окремої його частини, в якій буде розміщений вантаж. У договорі фрахтування враховується такі деталі як точний час відправлення вантажу і маршрут слідування до кінцевого пункту призначення. При чартерного перевезення замовник послуги не становить товарно-транспортну накладну і не несе відповідальності за збереження вантажу. Забезпечення цілісності майна, що перевозиться або товару і страхування від можливого збитку - завдання фрахтувальника.

Особливості укладення договору на фрахтування судів в Україні
Законодавчо даний вид діяльності регулюється Кодексом торговельного мореплавства України. Зокрема стаття 206 КТМ відноситься до прав майнового найму і передбачає можливість укладення договорів фрахтування з третіми особами (суборендарями) за умови згоди судновласника. Дана норма справедлива при укладанні договорів на тайм-чартер і бербоут-чартер.
Оскільки тайм-чартер і бербоут-чартер передбачають використання судна в різних напрямках морського судноплавства, в договорі на фрахтування суден завжди вказується, що плавання може здійснюватися тільки між безпечними портами і в межах певної області. Судно на весь період договору повинно бути в морехідному стані.
Фрахтувальник-резидент України утримати податки з оплати послуг фрахтувальника-нерезидента. Встановлена ставка податку становить 6% відповідно до п. 141.4.1 Податкового кодексу України. Базою для оподаткування є ставка фрахту, позначена в договорі.

Osobennosti zaklyucheniya dogovora
Фрахтування судів в Чорноморську через брокерів ТТГ «Форвард»
Якщо вас цікавить пошук судів для доставки морських вантажів з Чорноморська, наша компанія готова надати вам послуги агентів з фрахтування. Запрошуємо вас проконсультуватися з нашими фахівцями для пошуку найбільш вигідних варіантів договорів. У наших брокерів є доступ до великої бази морських вантажоперевізників і готові форми для укладення рейсових і тайм-чартерів. З нами Ви зможете швидко і впевнено вирішити питання із фрахтування судів на півдні України.

Залишилися
питання?

Партнери