Перевалка вантажу навалом в Україні: можливості, масштаби і перспективи

Перевалка вантажу навалом в Україні. Поточні та очікувані показники по експортних поставках зернових та кукурудзи

Перевалка вантажу навалом в Україні. Поточні та очікувані показники по експортних поставках зернових та кукурудзи

За обсягами портової перевалки в нашій країні вже довгий час лідирують експортні насипні вантажі. В їх число входять:
  • залізна і марганцева руда;
  • тверде паливо (кам'яне вугілля, кокс, торф, пілетти);
  • органічні і мінеральні добрива;
  • сипучі будівельні матеріали (пісок, вапно, цемент, подрібнений граніт і щебінь);
  • необроблений ліс;
  • продовольча сировина (пшениця та інші злаки, насіння соняшнику, кукурудза, бобові, гречана і інші крупи, цукор-сирець, кам'яна сіль);
  • овочі (в основному коренеплоди).
В цілому морські порти України за 2020 рік перевалили 44,2 млн. Т зерна за 11 місяців 2020 року. З них 90% перевалки доводиться на 5 портів, серед яких лідерами в минулому році виступили Миколаївський і Чорноморський морські порти. Вони забезпечили перевалку 12,24 і 12,13 млн. Т зерна відповідно.
Perevalka gruza

Поточні та очікувані показники по експортних поставках зернових та кукурудзи

За минулий рік обсяги експортних поставок продукції рослинництва, основу яких складають зернові та кукурудза, дещо знизився. Зокрема навантаження вантажу навалом на судна-зерновози скоротилася на 5% в порівнянні з попереднім роком. Для кукурудзи порівняльне падіння обсягу поставок за кордон склало 12%.
Однак рано говорити про стагнацію в даному напрямку зовнішньої торгівлі і пов'язаних з ним перевалочних операцій. На тлі скорочення попиту на українську кукурудзу з боку країн ЄС спостерігається чотириразове збільшення обсягу експорту в Китай. Приблизно на 60% зросли обсяги закупівель з боку Великобританії і Лівану. Найактивнішими експортерами української пшениці в році, що минає стали Єгипет і Туреччина, наростивши обсяги ввезеного товару в 3,6 і 6,7 разів відповідно.
Світова тенденція до зростання цін на зерно в наступному році дозволить зберегти високий попит і конкурентну здатність продукції українських виробників на глобальному ринку. З урахуванням більш вигідного розташування країни морська перевалка зерна буде вкрай перспективною в напрямку країн Близького Сходу, Східної Африки і Південно-Східної Азії. Це вже помітно по тенденції минулого 2020 го року.

Поточний стан і динаміка перевалки залізорудних матеріалів

Перевалка даного вантажу навалом в Україні за минулий рік зросла на 18,5%, її обсяг склав 48 млн. Т. На 9,3% зросла портова перевалка руд чорних металів в період з січня по грудень 2020 року. У трійку лідерів за даним напрямком вантажообігу входять морські порти Південного, Миколаєва і Чорноморська. Очікується зростання наявних експортних показників за рахунок стабільно високого попиту і цін на руду на світовому ринку.

Послуги ТТГ «Форвард» з перевалки вантажу навалом в Чорноморську

Uslugi Forvard
У 2020 році сумарна частка однієї тільки перевалки зерна склала 30,3% від загального товарообігу морських портів. З урахуванням того, наскільки затребувана перевалка вантажу навалом, ТТГ «Форвард» пропонує свої послуги по забезпеченню повного циклу технологічних операцій і внутрішньопортової супроводу.
На території терміналу доступна вся необхідна інфраструктура для прийому і розвантаження вантажу навалом. В наявності є:
  • 4 причалу для відвантаження зерна і 1 для роботи з різними видами насипних вантажів;
  • портальні грани для підйому сипучих матеріалів з трюмів вантажних балкерів;
  • вантажна спецтехніка для переміщень сипучих матеріалів і формування відвалів;
  • відкритий майданчик з бетонними розмежувачами для формування насипів з різних матеріалів і окремих партій.
На територію портового терміналу заходить ж / д гілка №10, від станції «Чорноморськ Порт» для прийому або відправки сипучих вантажів в вагонах. Для організації послідовної і безпечної роботи з розвантаження / завантаження вантажу навалом наша компанія надає послуги досвідчених стивидоров.
Залишилися
питання?

Партнери