Вантажно-розвантажувальні роботи в Одесі

Методи перевалки вантажу і детальний опис процесу здійснення операції

Перевалка - це ряд дій, суть яких полягає в зміні місця вантажу з одного транспортного засобу (ТЗ) в інший. Зазвичай цей процес пов'язаний з переміщенням вантажу з різного виду ТЗ на інший.

Існує кілька методів перевалки товару:
  • зі зміною виду ТС. Наприклад, з автомобіля на корабель або в вагон поїзда;
  • прямий спосіб перевалки. В даному випадку важливо заздалегідь узгодити етапи перевантаження, так як перевалка здійснюється з різних видів транспорту в пунктах перетину, щоб не відбувався довготривалий простий, і не збільшився час перевезення;
  • при використанні складських приміщень. Потрібно пам'ятати про те що буде необхідно провести додаткові вантажно-розвантажувальні роботи в процесі перевезення товару.

Що таке перевалка вантажів



Перевалка вантажу в порту - це необхідний процес, який природно уповільнює транспортування товарів. Щоб прискорити час доставки вантажу, застосовують ряд додаткових заходів:
  • вантаж перевозять у спеціальних контейнерах;
  • використовують суду змішаних видів;
  • використовують техніку, яка відрізняється високою продуктивністю, для здійснення навантаження-розвантаження в порту;
  • розробляються максимально зручні графіки розвантаження в пунктах, де відбувається перевалка;

Перевалка вантажу має на увазі і ряд другорядних послуг:

  • зберігання вантажу на території порту під охороною;
  • прийом і розвантаження з ТЗ;
  • зважування вантажу;
  • навантаження вантажу в транспортний засіб,
  • відправка грузу;
  • перевалка вантажу в морських портах;
  • завантаження вантажу на судно, закріплення контейнерів, сепарування, розкріплення і подальша розвантаження;
  • виробництво маніфесту і коносамента, оформлення необхідної документації для перевезення вантажу.
  • Реєстрація вантажу в митній службі, контроль процесу перевалки з боку працівників митної служби;
  • здійснення всіх необхідних складських операцій, які пов'язані з перевалкою вантажу;
  • швартування та інші додаткові операції, пов'язані з транспортуванням вантажу;
  • обслуговування вантажу, що перевозиться транспортним експедитором.

Дані для здійснення операції перевалки вантажу



Щоб перевалка вантажу була виконана швидко і в рамках закону, буде потрібно оформити повний пакет документів. Мова йде не тільки про документації на товар, але і про документації, що дозволяє його транспортування. Самостійно зібрати таку кількість документів в короткі терміни дуже складно. Краще скористатися послугами фахівців.

Для оформлення документації для перевалки необхідно підготувати наступні дані:

  1. інформацію про компанію та про товар: маса, кількість, обсяг. кількість товару, що експортується;
  2. розмір місця під вантаж;
  3. вид упаковки;
  4. в разі, коли товар небезпечний, клас небезпеки;
  5. термін перевалки;
  6. додаткові вимоги (вид навантаження, терміни і умови зберігання і т.д.).

Процеси ПРР в Одесі вважаються оформленими вірно, якщо:

  • застосовуються спеціальні вантажопідйомні пристосування, які не ушкоджують вантаж і судно;
  • з вантажем звертаються акуратно, не пошкоджуючи його упаковку, кріплення, маркування, вміст упаковки;
  • вантаж не пошкоджується в слідстві контакту з сусіднім вантажем при перевалці або при транспортуванні, під час зберігання на точці перевалки і в процесі перевезення по території порту;
  • застосовуються спеціальні сепараційні матеріали та засоби;
  • вантаж на судні укладається так, як годиться згідно вантажним планом, який схвалив капітан судна.

Правила передачі вантажу портом - судну



Експортний вантаж на судах здійснюють відповідно до спеціального дорученням на відвантаження товару, що експортується. Таке доручення має мати спеціальну печатку, яку ставить представник митної служби для дозволу на здійснення завантаження.

За допомогою тальманської розписки відбувається здача вантажу, що перевозиться оператором перевізнику.
Прийом вантажу здійснюється відповідно до розкладу роботи співробітника порту. Зауваження, які стосуються стану і кількості експортного вантажу, пред'являють на робочій зміні співробітника, на якій перевантажували вантаж і фіксували дані в тальманської розписці.

Якщо були виявлені розбіжності в рахунках, пов'язаних з вантажем між оператором терміналу порту і перевізником, подальші дії можуть бути зупинені, якщо одна зі сторін вимагає цього.
Якщо склалася така ситуація, вантаж перераховують, отримані дані записують в акт. Якщо немає можливості перерахувати вантаж, співробітник порту і перевізник оформляють акт загальної форми документації на завантаження, якщо інші варіанти не прописані в договорі про перевалки.

У разі якщо перевізник не контролював перевалку вантажу і відповідно, не оформив необхідну документацію, використовують інформацію, яку вказує оператор, зафіксовану в тальманської розписці.
По завершенню ПРР перевезеного товару на судно оператор створює пару примірників документів на перевантаження експортованого товару. Один примірник залишають перевізнику, другий повертають співробітнику порту.

Етапи передачі всіх видів вантажу портом - на судно

  1. Тарний, штучний товар передають відповідно до кількості місць, не перевіряючи вагу товару.
  2. Генеральний вантаж передають за кількістю місць, вагою, обсягом, перевіряючи зовнішній вигляд, візуально оглядаючи його, перевіряючи маркування вантажу.
  3. Передаючи частину вантажу, її відвантажують, враховуючи число місць, вказуючи їх у документі про перевезення, також фіксується їх сумарна маса, яку визначають за маркуванням, яку наносять на вантажне місце або розраховують вага відповідно до одного вантажного місця, визначаючи її шляхом поділу маси всієї партії на число місць.
  4. Вантажі в біг бегах пакетах передають, вважаючи число біг-бегів, не перевіряючи їх вага і кількість товару в самому пакеті.
  5. Контейнери з товаром передають, проводячи попередній огляд, при цьому перевіряють номер, відсутність пошкоджень, пломбу, видимість контрольних знаків на запломбованих ділянках, відповідність інформації, яку вказав перевізник в документації, відсутність пошкоджень на контейнері.
  6. Вантажі навалочних / наливної типу передають по масі, зафіксованої в документації, або перевіряють вагу відповідно до методу, який заявлений вимог, що діють на відповідному транспорті, або прописаному в контракті з перевалки такого виду товару.
Якщо є особлива заявка від клієнта, перевірка ваги товару, прописана в документах, здійснюється в присутності оператора і перевізника, якщо необхідно - зважування виконують при замовнику. Якщо заявки такого роду немає, вантаж зважують тільки в присутності співробітника терміналу.

Якщо вага вантажу розходиться з інформацією, прописаної в документі, за яким товар прибув в порт і інформацією про вагу товару, який обчислюють після зважування, оператор порту в присутності клієнта заповнює акт звірки.

Дані в цьому акті фіксують різницю фактичної маси вантажу з масою, записаної в документах. Техніка, електроприлади, автомобілі та інші механізми передаються за візуальною оцінкою, не проводячи ТО і перевірку комплектуючих елементів, якщо цього не вимагає клієнт.




 
Залишилися
питання?

Партнери